Wstecz
Burger z czarnej fasoli i batatów
Etapy przygotowania
- Rozgrzej Air Fryer do 190°C.
- Rozetrzyj połowę czarnej fasoli w dużej misce do konsystencji pasty. Dodaj pozostałą czarną fasolę i resztę składników do miski, a następnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Uformuj masę w 8 równych kotletów o szerokości ok. 7,5 cm i grubości 2,5 cm.
- Umieść 4 kotleciki w koszu Air Fryer i piecz przez 12 minut, odwracając w połowie czasu pieczenia. Powtórz z pozostałymi 4 kotletami.
Składniki
Dla 8 porcji
- 425 g czarnej fasoli z puszki
- 250 g puree ze słodkich ziemniaków
- 255 g ugotowanego brązowego ryżu
- 20 g pokrojonej w kostkę zielonej cebuli
- 60 g masy orzechowej (z migdałów, orzechów włoskich lub pekan)
- 15 g mielonego kminku
- 5 g wędzonej papryki
- 1 g soli
- 1 g pieprzu
Do podania
- 8 bułek do burgerów
- Opcjonalnie: plasterki pomidora, plasterki czerwonej cebuli, plasterki awokado, sałata, ketchup, majonez