Wstecz
Burger Rybny
Etapy przygotowania
- Umieść kolendrę, papryczkę chili i dymkę w Rozdrabniaczu SuperSonic Chopper Wysokim i drobno posiekaj.
- Umieść posiekaną zawartość rozdrabniacza i wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem oleju w misce i mieszaj do dokładnego połączenia.
- Równomiernie podziel masę na 6 porcji i uformuj z nich burgery za pomocą Praski do hamburgerów.
- Dodaj olej do dużej patelni i umieść na średnim ogniu. Gdy olej będzie gotowy do smażenia, smaż burgery przez 4-5 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru i temperatury wewnętrznej 63°C.
- Zdejmij burgery z patelni i odstaw na 5 minut przed podaniem.
- Podawaj burgery w bułkach lub bułkach ze świeżą kolendrą, pokrojoną czerwoną cebulą, papryczką chili, ogórkiem, dymką, sosem chili, piklami i kawałkami limonki.
Składniki
Dla 6 porcji
- 0.25 pęczka kolendry
- 1 czerwona lub zielona papryczka chili (posiekana)
- 3 cebulki dymki lub szczypiorek (posiekane)
- 750 g mielone filety z białej ryby (np. płastugi)
- 60 ml Tajska czerwona pasta curry
- Skórka i sok z połowy limonki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej kokosowy lub roślinny do smażenia
Do podania
- 6 bułek do burgerów
- świeza kolendra
- 1 czerowna cebula (pokrojona w plasterki)
- 1 czerwona papryczka chili (pokrojona w plasterki)
- 1 ogórek (pokrojony w plastry)
- 2 cebulki dymki lub szczypiorek (drobno posiekane)
- Słodki sos chili (lub inny sos tajski)
- Pikle
- Łódeczki limonki