Wstecz
Burger Adobo Chili
Etapy przygotowania
- W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, pietruszkę, czosnek, sól, cebulę w proszku i sos adobo, aż do połączenia. Przykryj i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej przez 30 minut.
- Podczas gdy mięso na burgery się marynuje, dodaj papryczki chipotle do Rozdrabniacza SuperSonic. Przykryj i pociągnij za przewód, aby drobno posiekać. Dodaj majonez i pociągnij za przewód, aż do dokładnego połączenia.
- Równomiernie podziel mieloną wołowinę na 6 równych porcji i uformuj w burgery za pomocą Praski do hamburgerów.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodając niewielką ilość oleju w razie potrzeby. Umieść 3 burgery na patelni i smaż przez 2-3 minuty.* Odwróć burgery, smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj pokrojony ser, umieść pokrywkę na patelni i smaż przez 1 minutę. Dostosuj czas gotowania w razie potrzeby, aż osiągniesz pożądany stopień wysmażenia. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi burgerami.
- Zdejmij burgery z patelni i odstaw na 5-10 minut przed podaniem.
- Posmaruj bułki burgerowe majonezem chipotle, dodaj burgery i wybrane dodatki.
Składniki
Dla 6 porcji
- 680 g mielonej wołowiny
- 0.25 pęczka natki pietruszki (drobno posiekanego)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty)
- 5 ml soli
- 15 ml cebuli w proszku (±1 łyżka)
- 60 ml sosu adobo
Do podania
- Bułki do burgerów, sałata, pomidor, plasterki sera, plasterki awokado, chrupiący bekon
Sos Chipotle Mayo
- 3 papryki chipotle w sosie adobo
- 110 g majonezu