Wstecz
Barszcz z kurczakiem
Etapy przygotowania
- Umieść udko kurczaka w Ultra Pro 3,5 L. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy i obrany czosnek.
- Obierz warzywa, a następnie pokrój je za pomocą Multi Szatkownicy: ziemniaki w słupki (ustawienia 9;9), marchew i buraki w julienne (ustawienia 1;6), a następnie cebulę i kapustę w plastry ( ustawienia: 1/blok).
- Dodaj warzywa do mięsa w Ultra Pro w następującej kolejności: kapusta, następnie ziemniaki, buraki, marchew i cebula.
- WShakerze Plus 350 ml wymieszaj koncentrat pomidorowy z 200 ml wody i przelej do Ultra Pro.
- Dodaj małe kawałki masła na wierzch i podlewaj wodą, aż przykryje warzywa. Nie mieszaj.
- Przykryj i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 20 minut z mocą 600 W.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C i gotuj w nim zupę przez 30 minut.
- Odstaw na około 15 minut.
- Wyjmij udko kurczaka z zupy, pozbaw je kości i pokrój na małe kawałki przed włożeniem go z powrotem do zupy.
- Podawaj z ziołami, ostrą papryką, dymką i kwaśną śmietaną.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: Następnego dnia zupa jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki
Dla 4 porcji
- 1 udko z kurczaka
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 200 g buraka
- 1 cebula
- 300 g kapusty
- 25 g przecieru pomidorowego
- 1.5 l wody
- 40 g masła
Do podania
- Kilka listków zielonych ziół
- Ostra papryka
- cebula dymka
- kwaśna śmietana (np. 18%)