Wstecz
Babeczki Toffi z Kremem Kawowym
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, bez rusztu. Wyłóż wgłębienia formy Silikonowe Babeczki papierowymi papilotkami, umieść na kratce i odstaw.
- W Misce do Cista Plus 3,5 L połącz jajka, masło i ekstrakt waniliowy i ubijaj na gładką masę.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i kakao. Dodawaj stopniowo do masy jajecznej. Ubijaj, aż będzie gładka.
- Stopniowo dodawaj kawę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
- Toffi pokrój na małe kawałki i dodaj do ciasta.
- Rozłóż ciasto równomiernie w foremkach i piecz przez ok. 20 min, lub do czasu, aż wykałaczka wbita w babeczki będzie sucha.
- Przygotuj lukier maślany: Wszystkie składniki włóż do SuperSonic Rozdrabniacza Extra i ubijaj, aż uzyskasz gładki i puszysty krem. Powinien mieć konsystencję przypominającą majonez.
- Aby uniknąć roztopienia, przed dodaniem lukru na babeczki poczekaj, aż całkowicie ostygną.
- Napełnij Dekorator Tubę, załóż odpowiednią końcówkę np. gwiazdkową i rozpocznij przesuwanie od zewnątrz w kierunku środka, aby utworzyć jedną równą warstwę. Potem udekoruj małymi kawałkami toffi.
- . Podawaj od razu lub przechowuj babeczki w lodówce.
Składniki
Dla 6 porcji
- 2 jajka
- 50 g niesolonego, miękkiego masła
- 1 pinch ekstraktu waniliowego
- 50 g mąki
- 1 łyżka (15 ml) proszku do pieczenia
- 100 g cukru białego
- 1 pinch soli
- 40 g kakao w proszku
- 3 łyżki (45 ml) mocnej kawy
- 100 g toffi - posiekane
- 125 g masła niesolonego, miękkiego (nieroztopione)
- 1 żółtko jaja
- 100 ml Cukier puder
- 15 ml ekstraktu kawy